joi, 29 aprilie 2010

ZIUA VETERANILOR DE RAZBOI LA BOTOSANI




Filiala 1 Botosani a Sindicatuluti Cadrelor Militare Disponibilizate in Rezerva si in Retragere a participat cu o delegatie formata din presedintele acetuia Col (r)Mircea Comaneci si doi vicepresedinti Lt.col.(r) Dumitru Bulboaca si Plt. adj.(r) Mircea Muraru, la festivitatile prilejuite de Ziua Veteranilor de Razboi din Romania, sarbatorita la Botosani in data de 29 aprilie 2010,impreuna cu oficialitatile locale, in frunte cu Presedintele Consiliului Judetean D-nul Mihai Tibuleac, Prefectul Judetului, D-nul Cristian Roman, Viceprimarii Miunicipiului Botosani D-nii Catalin Alexa si Florin Gheorghita, precum si sefii tuturor institutiilor deconcentrate ca si reprezentantii partidelor si organizatiilor non-guvernamentale, asociatiilor Cadrelor Militare in Rezerva si retragere, Cultul Eroilor si Vatra Romaneasca. Ceremonialul militar, din fata Monumentului Eroilor Botosaneni, a debutat cu o slujba religioasa savarsita de preotul garnizoanei Dumitru Gradinaru.



In prezenta celorlalte oficialitati, civile si militare, delegatia sindicatului nostru a depus o coroana de flori la Monumetul Eroilor Botosaneni, cazuti atat in primul cat si in cel de-al doilea razboi mondial, in lupta pentru independenta si suveranitatea Romaniei, onoarea, demnitatea si libertatea poporului roman.



Ulterior, incepand cu ora 10.00, la Cercul Militar a avut loc o Adunare Festiva organizata de Filiala Judetului Botosani a Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, la care in prezenta Prefectului Judetului Botosani D-nul Cristian Roman si a Viceprimarului Catalin Alexa, au fost prezentate alocutiuni de catre presedintele acesteia, domnul Col(r)Gheorghe Prajinaru, precum si de catre reprezentantii celorlalte institutii, organizatii si asociatii. Au fost inmanate plachete si diplome de onoare veteranilor prezenti la festivitate ca si celorlalti invitati. Festivitatea s-a incheiat cu o receptie oferita de Filiala Botosani a ANVR.

Biroul operativ al Filialei 1 Botosani a SCMD

P.S.Pentru vizualizarea imaginilor dati dublu clik pe imagine.

marți, 27 aprilie 2010

Comunicat

ADUNAREA GENERALA A FILIALEI 1 BOTOSANI A SCMD DIN DATA DE 27 APRILIE 2010

1. Informare cu activitatile curente desfasurate de la adunarea precedenta si pana in prezent

- Aprobarea in plenul Senatului Romaniei a proiectului de lege pentru anularea efectelor articolului 17-26 di legea 329/2009;- articol pe blog si in presa on-line din Botosani

- Publicara unui articol in Botosaninews.ro si pe blogul sindicatului, cu privire la actiunea in judecata a premierului Emil Boc si a Ministrului Mihai Seitan

- Trimiterea de felicitari tuturor institutiilor administratiei publice locale cat si unitatilor membre ale sistemului national de aparare de pe plan local, cu prilejul Sarbatorilor pascale, dar si publicarea unor asemenea felicitari pentru toti membrii de sindicat, cat si pentru ceilalti rezervisti si militari din garnizoana, atat pe blogul nostru cat si in Botosaninews si Monitorul de Botosani.

- Organizarea si popularizarea unei excursii la Odesa in perioada 30.04-02.05.2010 "Pe urmele GLORIOASELOR FAPTE DE VITEJIE ale unităţilor militare botoşănene în cel de-al doilea război mondial",la care vor participa membrii nostri de sindicat ca si alti iubitori de drumetie si istorie. Cu acest prilej in cimitirul eroilor romani de la "La Tiganca" vom depune o coroana de flori impreuna cu asociatia "Cultul Eroilor".

- Prezentarea pe blogul nostru a raspunsului primit de la deputatul Stelica Iacob-Strugaru ca urmare a memoriului trimis de noi in ianuarie 2010.

- Realizrea unei intalniri cu senatorului independent Liviu Campanu pe tema legii 329/2009 si a proiectului legii unice a pensiilor publice- relatare pe blog si Botosninews.ro

- Am solicitat d-lui senator sa intervina la D-nul Ministru Oprea sa emita un ordin pentru a asigura un spatiu in incinta Cercului Militar pentru sediul SCMD

- Participarea de catre subsemnatul la lucrarile senatului din data de marti 20.04.2010.

- S-a obtinut rezervarea denumirii pentru fundatia General Gheorghe Avramescu, pentru care am solicitat un sediu din partea consiliului local al primariei Botosani, ca si atribuirea denumirii Parcul General Gheorghe Avramescu, a parculetului unde va fi amplasata statuia, ca si Aleea General Gheorghe Avramescu, pentru aleea din fata Cercului militar

- Am solicitat din parte SCMD a unei donatii pentru aceasta fundatie si pentru realizarea bustului acestui erou-martir al celui de-al doilea razboi mondial si avem promisiuni ca vom primi.

- Voi participa si maine 28.04. 2010 la lucrarile Senatului cand se vor relua dezbaterile pe aceasta aberanta lege unica a pensiilor publice.

- Joi vom participa la sarbatorirea Zilei Veteranului,cand vom depune si noi o coroana de flori.

2. Probleme organizatorice
- Primirea de noi membri

Comitetul operativ al Filialei 1 Botosani a SCMD

3. Intrebari, discutii, propuneri pt activitatea urmatoare

sâmbătă, 24 aprilie 2010

Întâlnire între reprezentanţii cadrelor militare in rezervă şi retragere din judeţul Botoşani şi Senatorul Independent LIVIU CÂMPANU

Azi, 23 aprilie 2010, zi în care, militarii Garnizoanei Botoşani, şi nu numai, sărbătoresc Ziua Forţelor Terestre, al căror patron spiritual este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, la Cercul Militar, în prezenţa şefului acestuia, col (r)Florea Macovei, a avut loc o întâlnire între Senatorul Independent de Botoşani Liviu Câmpanu şi reprezentanţii cadrelor militare în rezervă şi retragere reprezentaţi de col (r) Mircea Comăneci -preşedintele Filialei 1 Botosani a SCMD, col (r)Gheorghe Fedor - secretarul acestui sindicat, precum şi a col (r) Aurel Neagu - preşedintele Filialei Botoşani General Gheorghe Avramescu a ANCMRR.

În discuţiile purtate, s-au abordat probleme de actualitate, legate de noua lege unică a pensiilor publice, precum şi cea a cumulului pensiei cu salariul, pentru acele cadre militare în rezervă disponibilizate, care au reuşit pe bază de concurs să ocupe un loc de muncă în instituţiile publice, iar începând cu 19 decembrie au fost nevoiţi să aleagă între una sau alta.Domnul Senator, a dovedit o bună cunoaştere a acestei problematici, care preocupă în mod deosebit rezerviştii botoşăneni, încercând să ne liniştească, asigurându-ne de întregul său sprijin în Senatul României, precum şi de cel al Grupului senatorial al independenţilor.

Ne-a informat, că acest grup, reprezentat de D-nul ministru al apărării Gabriel Oprea, a reuşit să-l convingă, inclusiv pe premierul Emil Boc, la guvern, "într-o discuţie prelungită până spre miezul nopţii", în prezenţa ministrului muncii Mihai Şeitan şi a altor specialişti din sistemul naţional de apărare SRI, STS, SIE, SPP, MAI şi Administraţia Penitenciarelor, de faptul că toate pensiile militare vor scădea cu procente între 19 şi 69 la sută, arătându-i-se mai multe simulări care demonstrează acest lucru. Astfel, un subofiţer, care în prezent are o pensie brută de aproximativ 2.000 de lei, va rămâne cu aproximativ 1.000 de lei, dacă s-ar aplica punctajul din actuala lege, ceea ce înseamnă o scădere de 50%. De asemenea, noua lege a pensiilor anulează efectul ordinului Meritul militar, de care beneficiază unii militari în prezent, şi care reduce cu până la 10-20% cuantumul pensiei militare actuale.

Pentru rezlovarea acestei probleme senatorii şi deputaţii independenţi împreună cu ministrul Oprea susţin varianta formulării unor amendamente la forma actuală a legii pensiilor, astfel încât pensiile militare mai mici de 3.000 de lei să nu fie afectate. "Premierul a înţeles situaţia şi l-a susţinut pe ministrul Oprea. Adoptarea acestor amendamente ar însemna că 88% din totalul pensiilor militarilor din sistemul naţional de apărare nu vor scădea, procentul pentru personalul din Ministerul Apărării fiind de până la 91%", ne-a asigurat domnul Senator independent de Botoşani Liviu Câmpanu.

I-am expus acestuia punctul nostru de vedere, al sindicatului militarilor si al asociatiei rezerviştilor, acela de a nu fi de acord cu formularea unor asemenea amendamente, care tehnic, nici nu mai pot fi aduse acum, întrucât nu au fost discutate in comisiile de specialitate ale senatului, iar chiar dacă ar fi acceptate, aceste amendamente ar crea mari decalaje intre diferitele categorii de militari si grade militare, ajungându-se în aberanta situaţie ca un general de brigadă să aibă o pensie mai mică sau egală cu a unui subordonat de al sau care i-a fost şofer, ceea ce este inadmisibil în orice armată din lume, cu atât mai puţin într-o armată ca a noastră, care este a unei ţări democrate, moderne, membră NATO şi a UE.

Am rugat pe D-nul senator, să facă o interpelare în Senat pe această temă, prin care să informeze cu punctul de vedere al sindicaliştilor rezervişti, al celorlalţi militari în rezervă şi în retragere din judeţul Botoşani, care nu doresc decât menţinerea actualei legi 164/2001 pentru armată şi a legii 179/2004, pentru poliţişti, ca legi ocupaţionale, iar singururl amendament pe care l-am accepta ar fi acela, al introducerii unui capitol separat, în actuala lege, pentru militari şi poliţişti, care să cuprindă pevederile acestor legi enumerate mai sus.

L-am rugat de asemenea să transmită rugămintea noastră către grupul parlamentar al independenţilor, aceea de a vota împotriva acestei legi aberante, antieuropene, anticostituţionale, în situaţia în care nu se vor aproba aceste propuneri ale noastre, lucru, care ne-a asigurat domnia sa, că se va întâmpla în ultimă instanţă.

La insistenţele noastre, domnul senator Liviu Câmpanu a acceptat o întâlnire cu toate cadrele militare în rezervă şi în retragere aparţinând sistemului naţional de apărare din judeţul Botoşani, la o dată viitoare, ce se va stabili de comun acord, în care să dezbatem pe larg aceste probleme, care ne preocupă în prezent ca şi alte teme de actualitate.

Cu speranţe şi încredere întru-un viitor mai luminos,
Preşedintele Filialei 1 Botoşani a SCMD,
Col.(r) Mircea Comăneci

P.S.Articol publicat in Botosaninews.ro azi 28.04.2010.

duminică, 18 aprilie 2010

Publicat în cotidianul "Monitorul de Botoşani" din 16 aprilie 2010


RĂSPUNS la întrebarea adresată ministrului Apărării Naţionale de domnul deputat Stelică Iacob Strugaru, intitulată
Dezbaterea legii pensiilor pentru cadrele militare în rezervă

Ca deputat PD-L al Colegiului nr.4 Darabani, sunt extrem de precupat de implementarea politicii partidului în sensul realizării, în sfârşit, a unei dreptăţi, justitii sociale în societatea românească. Un exemplu de justitie sociaia, cred eu, îl constitue eliminarea, cu excepiţia fostelor cadre militare, a pensiilor speciale si impunerea unei juste legi unitare a pensiilor, lege pe care o promoveaza cu obstinaţie cabinetul Emil Boc. În ceea ce mă priveşte, am un profund respect si o considera¬ţie cu totui specială faţă de fostele cadre militare ale Armatei Române, care şi-au făcut cu devotament, abnegaţie şi loialitate datoria faţă de România.

Nu demult, în 28 ianuarie 2010, cadrele militare în rezervă din garnizoana Botoşani au adresat un memoriu grupului de parlamentari ai judeţului Botoşani, cu trimitere specială la deputatul lacob Strugaru Stelică. Memoriu! cadrelor militare semnat de către preşedintele Filialei 1 Botoşani a SCMD, Col (rz.) Mircea Comăneci, sublinia rolul covârşitor avut de Armata Română, atât înainte de 1989, cât şi după 1989, la realizarea unor mari obiective naţionale ale societăţii româneşti: canalul Dunăre-Marea Neagră, Palatul Parlamentului, Transfăgărăşănul, zeci de obiective industriale, precum şi sacrificiul făcut pentru apărarea unităţii, independenţei şi demnităţii Statului Român. De asemenea, memoriul semnat de domnul colonel Mircea Comăneci scotea în evidenţă calitatea, cantitatea si importanţa socială a muncii depuse de cadrele militare din Armata Ro¬mâna. În conformitate cu imensa contribuţie adusă de cadrele militare, de-a lungul activităţii lor, în ceea ce mă priveşte, consider că fiecare cadru militar de la subofiţer la general îşi merită pe deplin pensia în forma actuală şi susţin din convingere şi dintr-o deosebită preţuire ca pensiile cadrelor militare să rămână aşa cum sunt în prezent, ele netrebuind să fie, cu niciun chip, micşorate.

După primirea acestui memoriu, pe 17 Ianuarie 2010 am înaintat o interpelare-întrebare din partea grupului parlamentar al Partidului Democrat-Liberal către Ministrul Apărării Naţionale Domnul Gabriel Oprea. Pentru edificare redau mai jos conţinutul întregii interpelări:

PARLAMENTUL ROMÂNIEI
CAMERA DEPUTAŢILOR

Nr. 1852A/17.02.2010
Grupul Parlamentar al Partidului Democrat-Liberal
ÎNTREBARE
Către: MINISTRUL APĂRĂRII NAŢIONALE
Domnului Gabriel Oprea
MINISTRUL MUNCII, FAMILIEI ŞI PROTECŢIEI SOCIALE
Domnului Mihai Constantin Şeitan
De la: Deputat PD-L Botoşani Stelică IACOB STRUGARU
Obiectul interpelării: Dezbaterea legii pensiilor pentru cadrele militare în rezervă

Domnule Ministru Gabriel Oprea,
Domnule Ministru Mihai Constantin Şeitan,


Procesul de reformare a sistemului de pensii, demarat de Guvernul Emil Boc, a creat deja o multitudine de nemulţumiri in rândul mai multor categorii socio-profesionale, nemulţumiri determinate de înţelegerea greşită a unor informaţii, privind diminuarea cuantumului pensiilor aflate în plată.
Personal, ca deputat de Botoşani, am primit mai multe sesizări în acest sens, dintre acestea reţinând solicitarea Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (Filiala 1 Botoşani).

Reprezentanţii acestui sindicat reclamă situaţia dificilă pe care o parcurg în prezent pertsionarii militari şi solicită sprijin din partea dumneavoastră pentru ca proiectul legii unice de pensii să fie dispus dezbaterii publice cu militarii în rezervă (retragere} şi activi din structurile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

De asemenea, cadrele militare solicită o mai buna informare a paşilor procedurali în ceea ce priveşte afectarea drepturilor lor pecuniare şi amintesc decizia C.C.R. 20/ 02.02.2000 prin care se menţionează că, “statutul special adoptat pentru această categorie profesională este mult mai sever, mai restrictiv, impugnând militarilor obligaţii şi inter¬dicţii pe care celelalte categorii de asiguraţi nu le au, astfel că reglementările privitoare la pensia de serviciu nu constitute o incălcare a principiului egalităţii cetaţenilor în faţa legii", prevăzut de Constituţia României.

Avand în vedere cele spuse mai sus, şi faptul că nu dorim ca proiectul legii pensiilor să defavorizeze arbitrar nici o categorie so-cioprofesională, vă rugăm să precizaţi în ce fel putem răspunde solicitării cadrelor militare aflate în rezervă şi în ce mod poate fi satisfăcută cererea domniilor lor de consultare pe marginea proiectului.

Anexez acestei intrebări şi adresa Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (Filiala 1 Botoşani).
Solicit răspuns scris

Cu respect,
Deputat PD-L Botoşani
Stelică IACOB STRUGARU

Pentru a arăta preocuparea, recunoştinţa şi deosebitul respect pe care Guvernul României, în întregul său, PD-L îl au faţă de soarta cadrelor militare din rezervă, nu doar din judeţul Botoşani ci din toată ţara redau răspunsul, integral, primit din partea ministrului MApN, domnul Gabriel Oprea:

RĂSPUNS
la întrebarea adresată ministrului apărării naţionale de domnul deputat Stelică lacob Strugaru, intitulată Dezbaterea legii pensiilor pentru cadrele militare in rezervă


În privinţa aspectelor prezentate de dumneavoastră în cuprinsul intervenţiei parlamentare, vă comunicăm următoarele:

Problematica pensiiior militare a fost şi este în continuare in atenţia Ministerului Apărării Naţionale. O astfel de poziţie are în vedere motivaţia pentru alegerea carierei militare, prin prisma privaţiunilor la care sunt supuşi militarii, a misiunilor specifice atât pe timp de pace, cât şt pe timp de război, inclusiv prin participarea la misiuni în teatrele de operaţii. Aceste privaţiuni ale serviciului militar, care, în timp de război sau de campanie pot conduce la sacrificiul suprem, au fost recunoscute de societate de peste 175 de ani.

In acest sens, izvoarele istorice menţionează existenţa sistemului de pensii militare încă din anii 1829-1830, când s-a organizat armata pământeană în Muntenia şi în Moldova (primul regulament ostăşesc cuprindea principii pentru organizarea armatei şi în legătură cu “drepturile băneşti ale ofiţerilor, pensii şi socoteli bugetare").

Sistemul pensiilor militare a fost consacrat definitiv în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, prin infiinţarea Casei de pensii a Armatei.

De atunci, legislaţia în domeniul pensiilor militare s-a schimbat şi perfecţionat periodic prin emiterea unor acte normative separate, cu particulariţi distincte conceptual faţă de sistemul public de pensii, printre care menţionăm: Decretul nr.360/22.08.1949 pentru organizarea asigurărilor sociale ale militarilor de carie-ră, Decretul Marii Adunări Naţionale nr 293/30.07.1959 privind reglementarea drepturilor de pensie ce se accordă ofiţerilor şi subofiţerilor, Decretul Consiliului de Stat nr.141/1967 privind pensiile militare de stat şi pensia suplimentară, Decretul Consiliului de Stat nr.214/1977 privind pensile militare de stat.

Prin dobândirea calităţii de stat membru al Uniunii Europene, România şi-a asumat, de la data de 1 ianuarie 2007, obligaţia de a transpune acquis-ul comunitar, inclusiv în ceea ce priveşte sistemul pensiilor militare de stat.
Ca urmare a consultărilor bilaterale, desfăşurate între experţii Comisiei Europene si reprezentanţii instituţiilor române care se încadreaza în sistemele de pensii ocupaţionale, a rezultat caracterul imperativ al modificarii legislaţiei incidente. Astfel, a fost emisa Ordonanţa de urgenţă nr. 77/2007 pentra mo-difrcarea şi completarea Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, precum si pentru modificarea Legii nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor miiitare, aprobată prin Legea nr. 14/2008.

În majoritatea statelor membre NATO şi UE, cât şi în alte state, principiile şi metodologia privind stabilirea pensiilor militare prezintă particularităţi distincte fată de cel al pensiilor din sistemul public, fiind reglementate prin legiăseparate sau printr-un capital independent, cuprins formal într-o singură lege împreună cu pensiile civile.

Baza de calcul a pensiiior militare se stabileşte în funcţie de valoarea soldei din ultima lună de activitate sau media soldetor pe ultimele trei, şase sau douasprezece luni, la care se aplică un procent cuprins între 60-100%.

O analiză a abordarii generale privitoare la pensii, în cadrul altor state membre NATO, conduce la urmatoarele conduzii:
- unele state au în vedere ca personalul militar să beneficieze de drepturi de pensie într-un procentaj din ultimul venit safarial brut. Este cazul Cehiei Danemarcei, Italiei, Norvegiei sau Olandei;
- o altă situaţie o reprezintă aceea în care personalul militar beneftciază de pensie într-un procentaj raportat la ultimefe 6 salarii brute sau la cel mai mare salariu anual pe care militarul l-a primit în ulttmii 3 ani (cazul Frantei, respectiv al Marii Britanii).
Conform reglementărilor comunitare, criteriile decisive pentru încadrarea unui sistem de securitate socială ca sistem ocupational, sunt îndeplinite în totalitate de actuala lege a pensiilor militare de stat din Romania, astfel:
- legea se referă la o categorie distincte de lucrători, cadrele militare, aşa cum sunt acestea definite de Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare;
- acordarea pensiei este direct legată de durata serviciului militar;
- pensia este calculate prin raportare la ultimul salariul al lucrătorului (ultima zi de soldă a cadrului militar).

În prezent, sistemul pensiiior militare de stat din România este reglementat de Legea nr.164/2001 privind pensiile militare de stat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, fiind un sistem ocupational care se încadrează în pilonul al II-lea privind schemele ocupaţionale (profesionale), guvernate de Directiva 86/378/EEC, modificată prin Directiva 97/96/EC. Acest sistem de pensii nu este un sistem contributiv şi - potrivit art. 5 alin (2) din Legea nr. 164/2001 - fondurile necesare pentru plata pensiilor militare de stat se asigura de la bugetul de stat.

Cu ocazia dezbaterii proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice, la solicitarea comisiilor parlamentare de speciaiitate, Ministerul Apărării Naţionale va pune la dispozi|ia acestora informaţiile şi datele nscesare.
De asemenea,, reprezentanţii sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, organizează consultări interministeriaie şi intâlniri cu asociaţiile militarilor in rezervă şi retragere.

Ministrul Apărării Naţionale
Gabriel Oprea


Iată un răspuns extrem de pertinent şi care trebuie să aducă linişte în randul cadrelor militare din garnizoana Botoşani, deoarece, după cum lesne se poate observa după citirea răspunsului dat de către domnul ministru Gabriel Oprea, se poate trage o concluzie certă: pensiile cadrelor militare, aşa cum sunt ele acum, rămân şi vor rămâne neschimbate. Sunt onorat şi bucuros că, la realizarea acestui deziderat, mi-am adus şi eu modesta mea contribuţie.

IACOB STRUGARU STELICA
Deputat PD-L, Colegiul nr.4 Darabani

Comitetul Operativ al Filialei 1 Botoşani a SCMD

P.S.1. Am redactat acest articol aşa cum a fost publicat în acest ziar local.
Ar fi excelent dacă finalul articolului ar corespunde cu realitatea şi concluzia trasă de distinsul deputat ar fi transpusă şi în practică de către toţi parlamentarii. Să sperăm ca aşa va fi.
Pentru aceasta însă, va trebui să-i conştientizăm pe toţi parlamentarii din judeţe că actualul proiect de lege a pensiilor este anticonstituţional, antistatal, antieuropean, inuman şi in contradicţie cu toată legislaţia europeană în domeniu. Dacă se va adopta, aşa cum a fost deja aprobată, în comisiile de specialitate ale Senatului, am fi unici în Europa şi în întreaga lume. Probabil că asta se şi doreşte să fim şi noi unici în lume, prin ceva.

duminică, 11 aprilie 2010

EXCURSIE DE 3 ZILE LA ODESA - UCRAINA

"Pe urmele GLORIOASELOR FAPTE DE VITEJIE ale unităţilor militare botoşănene în cel de-al doilea război mondial",

Conform unei frumoase iniţiative, devenită de acum, am putea spune, chiar tradiţie, FILIALA 1 BOTOŞANI A SCMD în colaborare cu CERCUL MILITAR BOTOŞANI,"CULTUL EROILOR" FILIALA BOTOŞANI şi AGENŢIA FILOTURISM - BOTOŞANI organizează o EXCURSIE DE 3 ZILE LA ODESA, în perioada 30.04.2010 - 02.05.2010.

Din program:

ZIUA I vineri 30 aprilie
Plecarea din Botoşani ora 06.00 din faţa Teatrului Mihai Eminescu:
VARIANTA A : BOTOŞANI –IAŞI-LEUŞENI (VAMĂ) – ŢIGANCA (CIMITIRUL MILITAR ROMÂNESC) –COMRAT (MUZEUL CIVILIZAŢIEI GĂGĂUZE) –CIMISLIA- CĂUŞENI (VIZITAREA CASEI MEMORIALE A POETULUI ALEXEI MATEEVICI DELA ZAIM ) -CAZARE.
VARIANTA B : BOTOŞANI- IAŞI-SCULENI- MĂNĂSTIREA CĂPRIANA
( VIZITĂ) – CHIŞINĂU (VIZITE ŞI CAZARE).

ZIUA II sămbătă 1 mai
Plecare din CHIŞINĂU (ora07.00) – CĂUŞENI - ŞTEFAN VODĂ (vama cu Ucraina) – CETATEA ALBĂ( vizită) – ODESA ( tur de oraş şi vizite cu ghid local - (ziarist român) - pe urmele unor români: - Eminescu, familia Sturza, Ion Antonescu ş.a.- cazare.

ZIUA III duminică 2 mai
Plecare din ODESA ora 07.00 prin PORTIŢA NISTRULUI (ZATOKA) – TATAR BUNAR (monumentul răsculaţilor bolşevici)- IZMAIL LA DUNĂRE (tur) – BOLGRAD (vamă), CAHUL (tur) –OANCEA ( vamă ) –HUŞI – IAŞI – BOTOŞANI.

SE ASIGURĂ:
- transport autocar modern( 1400Km), cazare în hoteluri de 2-3 paturi cu baie şi duş, ghid şi translatori locali.

PREŢ : 450 LEI DE PERSOANA

INFORMAŢII UTILE PENTRU PARTICIPANŢI:

- Este obligatoriu paşaport simplu, valabil fără viză;

- Pentru copii până la 18 ani trebuie paşaport şi declaraţie la notar ale părinţilor + cazierul la zi al celui care-l însoţeşte;
La vamă se pot aduce : numai două pachete de ţigări, 1 litru băuturi alcoolice tari, 2 litri de vin, alte bunuri în valoare totală de 300 Euro.

- Se pot schimba în vamă sau în oraşe (la case de schimb sau persoane particulare în lei româneşti, dolari SUA sau euro în moneda naţională ( grivna ucraineană sau leul moldovenesc). La întoarcere sumele necheltuite se pot schimba în lei româneşti sau valută, plătind comision.

- În marile magazine se poate plăti şi cu card ( Master sau Visa ), doar internaţionale.

- Se poate servi masa în oraşele mari în restaurante ( ospătării, fast-food ) cu autoservire, cu preţuri afişate la fiecare sortiment, la preţuri accesibile, mâncăruri diverse, asemănătoare cu cele româneşti;

- La obiective turistice se plăteşte bilet de intrare individual, opţional;

- La vizitarea bisericilor, mănăstirilor trebuie ţinută decentă (fuste lungi, iar femeile trebuie să aibă capul acoperit).

- Pentru informaţii suplimentare şi înscrieri vă puteţi adresa:

La ŞEFUL CERCULUI MILITAR Col (r) Florea MACOVEI
Telefon: fix 0231.515.616,
mobil 0742.500.879
E-mail:floreamcovei@yahoo.com
scmdbt@yahoo.com

Biroul operativ

vineri, 2 aprilie 2010

Filiala 1 Botoşani a SCMD doreşte membrilor săi si tuturor cadrelor militare în rezervă "SĂRBĂTORI FERICITE" alături de cei dragi!




Aceleaşi felicitări, le adresăm şi tuturor colaboratorilor noştri din judeţ şi întreaga ţară dorindu-le din toată inima

"SĂRBĂTORI FERICITE"!

Biroul operativ

ACTIUNE IN INSTANTA

Premierul EMIL BOC şi Ministrul Muncii MIHAI ŞEITAN chemaţi in judecata, de către sindicaliştii militari rezervişti

În iterventia sa, din 31 martie , de la “Realitatea TV”, Preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, Col(r) prof. univ dr. Mircea Dogaru , anunta, că acest sindicat, a depus la Tribunalul Bucureşti o cerere de chemare în judecată a Premierului Emil Boc şi a Ministrului Muncii, Mihai Şeitan, solicitând retragerea proiectului Legii pensiilor deoarece nu a fost discutat şi cu reprezentanţii pensionarilor militari.

În cererea de chemare în judecată, depusă vineri 31 martie 2010, la Tribunalul Bucureşti, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate reclamă "refuzul nejustificat al autorităţilor publice" de a soluţiona cererea SCMD de a deveni parteneri ai unui dialog social, în scopul participării la dezbaterea publică şi la amendarea unui proiect de lege de interes public.

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate solicită instanţei să dispună "anularea actului administrativ unilateral" şi să oblige reprezentanţii Guvernului "să reia dialogul social, incluzând în proiectul Legii sistemului unitar de pensii punctele de vedere ale acestui Sindicat".
Totodată, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate cere plata unor despăgubiri în valoare totală de 300.000 de lei, "pentru prejudiciul moral", a cheltuielilor de judecată, precum şi obligarea Premierului şi a Ministrului Muncii la scuze publice ",pentru insulte aduse în mod repetat prin sintagmele “pensii nesimţite” şi “pomană”.

Potrivit cererilor din actiune, pe langa scuzele publice ale celor doi demnitari, pentru “insultele aduse in mod repetat”, instanta va trebui să-i şi condamne pe cei vinovaţi de discriminarea categoriei socio-profesionale a militarilor disponibilizaţi, în rezervă şi în retragere.

Sindicaliştii solicită instanţei, de asemenea, să constate că le-au fost încălcate drepturi prevăzute de articolul 16 din Constitutie, privind egalitatea în drepturi şi nediscriminarea, de la articolul 30 privind libertatea de exprimare, articolul 31 privind dreptul la informatie, articolul 41 privind dreptul la muncă şi articolul 47 privind dreptul la pensie, raportate la prevederile articolului 52 din Constituţie şi la articolul 2 din OG 137/2000, cu referire la articolul 1 literele d (VIII), e (i) şi f.

Încă din 8 februarie, reprezentanţii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate anunţau că vor da în judecată Guvernul şi pe premierul Emil Boc, cerând neincluderea pensiilor militare de stat în proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice. "Este vorba de pensiile ocupaţionale, iar militarii au un regim aparte în toate ţările membre NATO şi UE. Aderând la NATO şi UE, considerăm ca şi legislaţia ţării noastre în domeniu, deja adoptată, trebuie menţinută. Trebuie să beneficiem de această legislaţie, elaborată în conformitate cu prevederile Tratatelor de aderare şi care stabileşte principii similare cu cele din ţările occidentale, pe toate domeniile de activitate militară, inclusiv în domeniul pensiilor", declara incă de atunci,Secretarul General al SCMD, Col (r) dr. Constantin Monac.

În România, pensia militară medie este cu puţin peste 1.400 de lei, adica 345 de euro, iar în ţările la care ne raportăm este de peste 3.400 euro, sublinia de asemenea, liderul sindical.
Guvernul a avizat, încă, din 10 februarie, proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, documentul fiind transmis Parlamentului pentru dezbatere.

Presedintele Filialei 1 Botoşani a SCMD
Col (r) Mircea Comăneci

P.S. Cu titlul "Fostii militari din Botosani il dau in judecata pe premierul Emil Boc" acest articol a fost publicat si in editia on-line a BotosaniNews.ro, unde il puteti găsi.

joi, 1 aprilie 2010

Victorie, in "batalia", din Senatul Romaniei

La Senat, am castigat o prima batalie, urmeaza celelalte,… in Camera Deputatilor, Plenul reunit al celor doua Camere,etc…

O problema de mare importanta, ce preocupa conducerea Sindicatului Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere, este aceea a efectului, pe care, il are asupra militarilor rezervisti din judetul nostru,(si nu numai, punerea in aplicare, in decembrie 2009, a legii 329/2009, care interzice cumulul pensiilor cu salariul in institutiile publice.

Avem la ora actuala, un numar de peste 30 de cadre militare in rezerva, numai in judetul nostru, (la nivel national, numarul acestora, fiind cu mult mai mare) , care au fost pensionate anticipat, conform prevederilor legii 164/2001, si a Ordonantei de guvern nr 7/1998, ca urmare a procesului de restructurare a armatei, pentru aderarea la NATO si UE, si care, pe baza de concurs, au ocupat diverse posturi, in institutii publice, din judetul nostru. Majoritatea dintre ei au varste intre 40 si 55 de ani, au probleme familiale deosebite, copii la facultati, sotii in somaj ..etc., ca oricare, din cetatenii de rand ai acestei tari.

In conformitate cu art. 26 din Legea 164/2001, persoanele care beneficiaza de pensie militara de serviciu pot fi incadrate in munca, pe durata determinata sau pe durata nedeterminata, dupa caz, inclusiv in sectorul public, beneficiind de drepturile salariale corespunzatoare functiei in care sunt incadrate, inclusiv de sporul de vechime corespunzator vechimii in munca, dobandite pana la data pensionarii.

Potrivit prevederilor art. 24 din OUG 7/1998 (privind unele masuri de protectie sociala a personalului militar si civil, care se vor aplica in perioada restructurarii marilor unitati, unitatilor si formatiunilor din compunerea Ministerului Apararii Nationale), personalul militar si civil pensionat in conditiile acestei ordonante poate cumula pensia cu salariul obtinut, in cazul in care isi continua activitatea ca angajat, sau cu veniturile suplimentare realizate din activitatile cu scop lucrativ.

Prin art. 17-22 din cap. IV al Legii nr. 329/2009, pensionarii, inclusiv pensionarii militari, sunt obligati ca, incepand cu data de 09.12.2009 sa opteze intre suspendarea pensiei pe durata exercitării activităţii şi încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcţie, dacă nivelul pensiei nete aflate în plată depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.


Astfel, in baza acestor prevederi, incepand cu luna decembrie, acesti militari in rezerva au fost de doua ori disponibilizati, prima data din armata, prin efectul legilor enumerate mai sus, si a doua oara din sistemul public, fiind obligati sa opteze, intre pensie si salariul postului ocupat prin concurs, dandu-li-se din nou, cum se zice , in limbaj popular, “a treia cizma”.

Cam o treime, din aceste cadre militare disponibilizate, au optat pentru a-si pastra noul loc de munca , renuntand la pensie, ceilalti au fost nevoiti sa renunte la serviciu, iar cativa dintre ei, au preferat sa munceasca in continuare, fara a fi retribuiti, numai pentru a nu li se ocupa locul de catre altcineva, sau a fi redus din schema de incadrare a institutiei publice, respective, in speranta, ca se va reveni asupra acestei masuri aberante.

Consideram ca ni se face o mare nedreptate ingradindu-ni-se un drept fundamental, prevazut si in constitutie, (ca sa nu mai amintesc de Carta Fundamentala Drepturilor Omului), dreptul la munca libera, fara nici un fel de discriminare sau ingradiri.

Ca urmare a acestui fapt membrii nostri de sindicat, gasind sprijin la un numar de senatori si deputati, au intocmit doua initiative legislative nr. 591/24.11.2009 si 592/25.11.2009, care sa abroge Cap IV, art 17-26 al legii 329/2009.

Aceste initiative, au fost introduse in procedura de urgenta, pe ordinea de zi a Senatului, si pana in prezent, au trecut cu succes de toate comisiile Senatului, cu aviz favorabil , iar in plenul Senatului din data de 31.03.2009 au fost aprobate, recunoscandu-se in acest fel netemeinicia acestor prevederi si nedreptatile pe care le aduceau, unor mase largi de pensionari, din toate categoriile sociale, nu numai a celor disponibilizati din armata, dar cu atat mai mult lor.

Asta este un prim pas, urmeaza aceleasi proceduri destul de dure si in Camera Deputatilor, apoi in Plenul reunit al celor doua camere, promulgare de catre Presedintie, publicare in Monitorul Oficial ,si in sfarsit, punere in aplicare, in termenul stabilit.

Suntem convinsi, ca vom castiga, nu numai si celelate batalii, dar si chiar, intreg razboiul, tinand cont, de faptul ca, suntem profesionisti tip NATO, folosind tactici si proceduri specifice, dar nu numai in arta razboiului, ci si in alte domenii ale vietii social-politice , economice, administrative, stiintifice etc…

Presedintele Filialei 1 BOTOSANI a SCMD
Col (r) Mircea COMANECI

P.S. Articolul cu acest titlu a fost trimis la toate publicatiile din Botosani. Deocamdata a fost publicat cu titlul "Senatul permite cumularea pensiei cu salariul" in ziarul on-line "BotosaniNews" pe care il puteti citi la adresa: http://www.botosaninews.ro/